poniedziałek, 25 lipca 2011

Jak ubić masło? Przypadkowo :)

Nastka, moja czternastoletnia córka od czasu do czasu lubi coś upichcić. Od kilku dni poszukiwała pomysłu, co by tu przygotować, oczywiście najbardziej chodziło o ciasto. I w końcu dziś zajęła kuchnię na całe popołudnie, by upiec babeczki z bitą śmietaną. Póki babeczki rosły w piekarniku, moja młoda kucharka zabrała się za ubijanie "bitej śmietany". Śmietankę 30 % umieściła w wysokim pojemniku i bez dodatku cukru zaczęła ubijać na najwyższych obrotach. I tak zamiast bitej śmietanki do babeczek przypadkowo powstało pyszne masełko! Sama byłam zaskoczona, że to takie proste, ubić masło (prawdziwe) w domowych warunkach :) Serwatkę odlałyśmy, masełko odrobinę posoliłyśmy, dodałyśmy czosnek i mamy pyszny dodatek do kanapek. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...