poniedziałek, 24 stycznia 2011

Babeczki z chmurką

Weekendowe gotowanie dla mnie czasem bywa obowiązkiem, którego wolę uniknąć, a czasem powodem do zaciągnięcia dzieci do kuchni. Oto efekt naszego wspólnego z Nastką niedzielnego gotowania. Wyszło pysznie :) Babeczek upiekłam już całkiem sporo, jednak jeszcze nie udało mi się trafić na przepis muffinków, które byłyby naprawdę pyszne. Przepis na czekoladowe babeczki z chmurką bitej śmietany polecam naprawdę z czystym sumieniem wszystkim. Na marginesie - do ich upieczenia użyłam pianek Marshmallow i to za ich sprawą babeczki wyszły niesamowicie miękkie i soczyste.


Przepis na czekoladowe babeczki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • pianki "marshmallow"
  • bita śmietana do dekoracji

    Jak zrobić babeczki:

    Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i miksujemy razem aż do uzyskaniajednolitej jasnej masy.  Na parze roztapiamy masło, pokruszoną wcześniej tabliczkę czekolady, wlewamy śmietankę i dodajemy wszystko do  jajecznej masy. Delikatnie mieszamy.
    Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale szybko łączymy ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo, bo nie urośnie.
    Do foremek na babeczki wkładamy papierowe osłonki i napełniamy każdą z nich mniej więcej do poziomu 3/4. Następnie wkładamy piankę (dobrze, jeśli znajdzie się ona pod warstwą ciasta, jednak nie na samym dnie).
    Teraz czas na umieszczenie foremek w rozgrzanym do temperatury 180 st. piekarniku. Zapiekamy babeczki przez około 20 minut.
     Gotowe babeczki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Już teraz trudno jest im się oprzeć, jednak warto jeszcze je udekorować!
    Zdjęcie powyżej prezentuje, jak zrobić babeczki krok po kroku. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...