Ciasteczka Mikołajki swoją premierę miały w grudniowym wydaniu magazynu Uśmiech Rodziców, w stałej rubryce Ciastko miesiąca. Gdzie zawsze pokazujemy jakiś bajkowy, prosty i zabawny pomysł na słodkości dla dzieciaków. Te ciasteczka są bardzo łatwe w wykonaniu, szczególnie polecam je do wspólnego gotowania z dzieckiem:
Przepis na łatwe ciasteczka Mikołaje:
Składniki:
· ½ kostki masła,
· ½ szklanki cukru pudru,
· 2/3 szklanki mąki,
· 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
· szczypta soli,
· 1/3 szklanki mielonych migdałów,
· rodzynki do dekoracji,
· lukier, czerwony barwnik, posypka.
Wykonanie:
Masło posiekaj, dosyp cukier puder i resztę sypkich składników. Zagnieć ciasto rękoma ( w razie potrzeby dodaj jedną łyżkę mleka), uformuj kulę. Wstaw ją do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy, staraj się, żeby powstał w miarę regularny okrągły placek. Potnij go na równe części za pomocą noża tak, żeby powstały trójkąty. Na wierzchołku każdego z nich umocuj rodzynki – oczy Mikołajów. Wstaw ciastka do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj przez ok. 15 – 20 min.
Przestygnięte ciasteczka można zacząć dekorować. Do rozprowadzania lukru przyda się pędzelek. Miejsca wymagające większej precyzji (broda, guziki i włosy Mikołajów) ozdób sama, zaś łatwiejsze pozostaw małemu pomocnikowi.
Tak należy pokroić ciasto po rozwałkowaniu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz