Przepis na czekoladowe babeczki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- pianki "marshmallow"
- bita śmietana do dekoracji
Jak zrobić babeczki:
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i miksujemy razem aż do uzyskaniajednolitej jasnej masy. Na parze roztapiamy masło, pokruszoną wcześniej tabliczkę czekolady, wlewamy śmietankę i dodajemy wszystko do jajecznej masy. Delikatnie mieszamy.
Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale szybko łączymy ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo, bo nie urośnie.
Do foremek na babeczki wkładamy papierowe osłonki i napełniamy każdą z nich mniej więcej do poziomu 3/4. Następnie wkładamy piankę (dobrze, jeśli znajdzie się ona pod warstwą ciasta, jednak nie na samym dnie).
Teraz czas na umieszczenie foremek w rozgrzanym do temperatury 180 st. piekarniku. Zapiekamy babeczki przez około 20 minut.
Gotowe babeczki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Już teraz trudno jest im się oprzeć, jednak warto jeszcze je udekorować!
Zdjęcie powyżej prezentuje, jak zrobić babeczki krok po kroku.
Ja do swoich babeczek nie dodaję żadnego kremu i mimo tego są wyśmienite. Korzystam tylko z tego przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńPrzepis jest banalnie prosty, sprawdzony już wielokrotnie przeze mnie i moich znajomych więc z czystym sumieniem mogę polecić!